Perníková chaloupka 2. třída (1. - 5. 6.)









Ježibaba se zlobila, že je Mařenka hloupá. Ukázala jí, jak se do pece nahlíží. Potom se posadila na lopatu, aby ukázala, jak se na ní má správně sedí.


V tu chvíli Jeníček a Mařenka přiskočili, popadli lopatu a ježibabu strčili do pece.


Děti se vydaly na tu stranu a přišly na zelenou louku k pěkné chaloupce, která byla celá z perníku. Uvnitř uviděly starou a ošklivou ježibabu.


Děti měly hlad. Jeníček vylezl na střechu. Loupal perníček a házel ho dolů Mařence. Ježibaba vylezla z chaloupky a povídá: „kdopak mi to tu loupe perníček?“ „To je jen větříček,“ odpověděl Jeníček.


Šťastně pak našli cestu domů a vrátili se k tatínkovi. Ten vyhnal zlou macechu a slíbil dětem, že už je nikdy neopustí.



Když už ježibaba krmila Jeníčka čtyři neděle, řekla si, že je čas si na Jeníčkovi pochutnat. Pustila ho z chlívku a poručila Mařence, aby roztopila pec, že budou péct chleba.


Byl jednou jeden chudý dřevorubec a měl dvě děti, Jeníčka a Mařenku. Když byly děti malé, umřela jim maminka a jejich otec přivedl macechu. Ta jednou poručila muži, aby děti zavedl do lesa a tam je nechal.


„Vlez do pece a podívej se, jestli je dost rozpálená, budeme péct chleba.“ Ale Mařenka věděla, že by jí ježibaba v peci zavřela. Proto se vymlouvala, že neví, jak se do pece leze.


Otec zavedl Jeníčka a Mařenku na mýtinu hluboko do lesa, kde rostlo plno jahod. Pak děti opustil a odešel domů.







Děti zůstaly na noc pod oknem a ráno vylezl Jeníček znovu na střechu pro perníček. Ale ježibaba už se nedala ošidit. Popadla Jeníčka i Mařenku a zavřela je do chaloupky. Jeníčka zavřela do chlívku, aby ho pořádně vykrmila. Mařenka ježibabě posluhovala, uklízela a vařila.


Děti naplnily džbánky s jahodami, čekaly celý den na tatínka, a když večer nepřišel, pochopily, že zabloudily. Jeníček vylezl na strom a v dálce uviděl světýlko.


Komentáře